Български туристически съюз
Начало Обекти по области Благоевградска област № 5. гр. Петрич - местност ''Рупите'' - храм паметник ''Света Петка Българска''

Търси в сайта!

№5. гр. Петрич - местност "Рупите" - храм паметник "Света Петка Българска"

Оценете
(15 гласа)

Описание:


Местността Рупите, Петричко отдавна е придобила широка известност като мястото, в което се е зареждала с енергия и е приемала посетители най-популярната българска пророчица Вангелия Гущерова, наричана от народа – “Леля Ванга”.

През 1992 г. пророчицата построява черквата "Св. Петка Българска", превърнала се веднага в място за поклонение за хиляди нуждаещи се хора. Иконите на иконостаса са рисувани от известния художник проф. Светлин Русев, като образите на светците са прекалено реалистични и не се одобряват от Св. Синод.Повечето от обикновените хора, обаче, ги харесват, за което свидетелства и нескончаемият поток от посетители. В близост може да се види и къщичката на леля Ванга. Цялата местност е облагородена и представлява едно прекрасно кътче на десния бряг на р. Струма, което има реални предпоставки в бъдеще да прерасне в манастир. Непосредствено до комплекса извира топла минерална вода с температура 78 0С и дебит 35 л/сек. Част от водата е каптирана и по тръбопровод е отведена до гр. Петрич. Останалата част образува гьолове, в които могат да се видят търсещи избавление от различни болести хора.


Има печат.

Посетителите имат възможност за почивка и прехрана в  р-т Рибник в с. Рибник. Телефони за резервация 0889 320-257; 0889 811 000.

Прочетено 6373 пъти Последна промяна в Понеделник, 07 Юли 2014 10:53
Начало Обекти по области Благоевградска област № 5. гр. Петрич - местност ''Рупите'' - храм паметник ''Света Петка Българска''