Български туристически съюз
Начало Обекти по области Благоевградска област №59б – гр. Гоце Делчев – Общински исторически музей

Търси в сайта!

№59б. гр. Гоце Делчев – Общински исторически музей

Оценете
(0 гласа)
Общински исторически музей Общински исторически музей гр. Гоце Делчев

Описание:


Общинският исторически музей е отворен за посетители през 1979г. Музеят е единствения център за проучване, съхранение и социализация на уникалното културно – историческо и архитектурно наследство на града и общината.

Музеят е създаден със съдействието на дарители – родолюбци. Представените експозиции представят движимите автентични материални свидетелства за човешко присъствие и дейност , които имат научна и културна стойност , притежават обществена значимост и са свързани с митичния и романтичен Гоцеделчевски район.

Къщата, в която е уредена експозицията, е построена през 1877 година от български майстори в стил “барок”. Дърворезбите на таваните и вратите на първия етаж в представителните 4 стаи са изработени от местни майстори – резбари, последователи на Дебърската школа. Къщата е принадлежала на богатия търговец на тютюни Прокопис Прокопиос от гр. Неврокоп (дн. Гоце Делчев).

Ежегодно в музея се представят изложби с археологически находки, свързани с културата на тракийците, славяните и прабългарите, открити в долината на древната река Нестос (дн. Места).
В отдел”Археология” се съхраняват 1500 музейни единици.
В залите на музея се представят изложби и образователни програми за ученици и възрастни, свързани с важни годишнини и чествания за исторически личности и събития от местната и национална история.
През Възраждането, гр. Неврокоп се утвърждава като важен център на занаятчийско производство и търговия. По това време в града се провежда прочутия Неврокопски панаир и на територията му функционират над 500 занаятчийски работилници.

Съчетал в себе си природната красота на четирите планини – Южен Пирин, Славянка, Стъргач и Западните Родопи, както и своеобразието на българската материална и духовна култура – Гоцеделчевския край се явява като един от най – богатите етнографски и фолклорни райони в България, със силно изразена местна специфика.
Художествените тъкани, носиите от 9-те етнографски микрорайона, произведенията на занаятчиите – звънчари, медникари, грънчари, куюмджии, мутафчии и др., съхранени и експонирани в отдел” Етнография “наброяват над 2500 единици.
Ежегодно в музея се представят етнографски изложби и се възстановяват характерни календарни обичаи, съхранени до днес от жителите на района.За гостите от страната и чужбина се представят ревюта на традиционни костюми и традиционни календарни празници-Коледа ,Великден и Гергьовден..

През Възраждането гр. Неврокоп е най – важния и единствен културно – просветен център за българите в Източна Македония. Развитието на просветните, църковни и национално – освободителни борби са представени в отделна експозиция със снимки и веществени материали. Те наброяват над 1000.

Предлаганите организирани екскурзоводски маршрути до исторически местности и паметници на културата като Никополис ад Нестум (с. Гърмен), с. Копривлен – антично и средновековно селище, до многобройните стари църкви в селата Делчево,Баничан,Мосомище ,Тешово и др. ,манастирите край гр.Хаджидимово,Делчево и др.са изключително приятно преживяване. Споменът за видяното ,ще Ви накара да се върнете отново в музея и в архитектурните резервати наблизо като с. Ковачевица, Лещен, Долен, Делчево,Абланица,Дъбница,Сатовча, Долно Дряново...

Експозицията има следните раздели:
 

- Археология
- Етнография
- История на българските земи от ХV-ХХ век. 

Прочетено 4997 пъти Последна промяна в Петък, 28 Март 2014 20:37
Начало Обекти по области Благоевградска област №59б – гр. Гоце Делчев – Общински исторически музей