Български туристически съюз
Начало Обекти по области Бургаска област № 7. град Бургас - Природозащитен център ''Пода''

Търси в сайта!

№ 7. град Бургас - Природоз. център "Пода"

Оценете
(6 гласа)
Природозащитен център "Пода" Природозащитен център "Пода" град Бургас

Описание:


Местността Пода€, намираща се на юг от Бургас, е обявена за защитена територия през 1989 г. със заповед на Министерството на околната среда и водите. Тя се стопанисва от Българското дружество да защита на птиците (БДЗП). €žПода е

първата защитена територия в България, създадена по предложение на БДЗП и предоставена за управление на неправителствена организация, като през годините се е утвърдила като модел за устойчива природозащита, екологично образование и природосъобразен туризъм. На територията на €žПода€ от малко повече от 1 кв. км са установени 273 вида птици, което е повече от половината от всичките 420 вида, които се срещат в България въобще! Затова през 1997 г. Българското дружество за защита на птиците с помощта на Правителството на Швейцария изгради тук първия в България Природозащитен център (ПЗЦ) €žПода€œ като средище за природозащита, екологично образование, екотуризъм и орнитологична информация.

За посещения защитената местност €žПода€ е отворена целогодишно. В нея редките видове птици могат да бъдат наблюдавани без да бъдат обезпокоявани, както от терасите на Природозащитния център на БДЗП с бинокли и далекогледна тръба, така и по обособен маршрут. Има специално укритие, което дава възможност за наблюдение и фотографиране независимо от метеорологичните условия. Ежегодно в ПЗЦ на БДЗП €žПода€œ се провеждат проучвания върху мигриращите птици, а най-добрите месеци за наблюдение на мигрантите са март, април, май, август, септември и октомври. Интересни и редки видове птици, включително пеликани, морски орли, малки корморани и други обаче могат да се наблюдават по всяко време на годината.

Прочетено 8250 пъти Последна промяна в Събота, 27 Юни 2015 10:11
Начало Обекти по области Бургаска област № 7. град Бургас - Природозащитен център ''Пода''