Български туристически съюз
Начало Обекти по области Бургаска област №8.Малко Търново - местност Петрова нива

Търси в сайта!

№8. гр. Малко Търново - местност Петрова нива

Оценете
(5 гласа)
Историческа местност Петрова нива Историческа местност Петрова нива сн. Туристически информационен център - Малко Търново

Описание:


Едно от най-свещените места в Странджа е местността Петрова нива, на 20 километра от Малко Търново. На Преображение /11-13/ юни 1903 година именно там 47 делегати на конгреса на Вътрешната революционна организация на българите от Тракия

взимат историческото решение да подкрепят избухналото по-рано в Македония Илинденско въстание. 26 дни зле въоръжените патриоти се сражават с 40-хилядна редовна турска армия и башибозушки орди. Въстанието е потушено с нечувана жестокост, избити са хиляди старци, жени и деца, изгорени повече от 60 села. Оцелелите напускат родния край и търсят спасение в свободна България.

За да се увековечи спомена за саможертвата на въстаниците и стремежа им към национално освобождение, на 16 август 1958 г. на Петрова нива е открит паметник, а през 2003-та е построена и църквата „Света Петка". Музейна експозиция припомня за героичните събития чрез богат снимков материал, документи и експонати, а всяка година там се провежда и Национален възпоменателен събор.

Изображенията и видео материалите са предоставени с любезното съдействие на Туристически информационен център - Малко Търново.

Прочетено 6341 пъти Последна промяна в Сряда, 30 Юли 2014 19:13

Галерия със снимки

Начало Обекти по области Бургаска област №8.Малко Търново - местност Петрова нива