Български туристически съюз
Начало Обекти по области Габровска област №19 гр. Габрово - Географски център на България - местността „Узана”

Търси в сайта!

№ 19 гр. Габрово - местността „Узана”

Оценете
(2 гласа)
Географски център на България - местността „Узана” Географски център на България - местността „Узана”

Описание:


През 1991 г. редакторът на в-к "Поглед" - Евгени Станчев лансира идеята за намирането на географски център на България. Откликват учени от БАН начело с проф. д-р Младен Младеновски, които се заемат с работата. Изчисленията са направени по

шест математически метода, тъй като територията на страната ни не е правилна геометрична фигура, за да се пресекат диагоналите и да се намери пресечната им точка. Оказва се, че географското сърце на страната ни се намира на 42*45` 58" северна ширина и 25*14`18" източна дължина - и това е точно местността Узана, на 25 км югозападно от гр. Габрово. Изчисленията са направени с точност до 10 метра. На мястото е поставен знак с формата на стилизирана пирамида с отвес, оцветена в цветовете на националното знаме. Знакът е дело на габровския склуптор Петър Хаджиганев. През месец декември 1991 г. е открит официално от тогавашия президент на републиката д-р Желю Желев.
Печатът за обекта се намира в Посетителски информационен център "Узана", който работи целогодишно и без почивен ден. За контакти: 0885 82 52 24; 0898 55 85 25; email: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Сайт: http://uzana.gabrovo.bg/index.php

Узана е популярен курорт, който посреща гости целогодишно, а през зимата работят осем писти, като най-голямата е с дължина 1300 м.
В куростния комплекс фунционират следните места за настаняване:
- хижа "€žУзана"€œ, хижа "Исполин", "€Горски дом"€œ, туристическа спалня "Узана"
- хотел €ž"Прима S"€œ, къща за гости "€žХлебна", хотел "€žИмпулс€œ", хотел "€žГеографски център" €, ƒƒ‚хостел "€žПартизанска песен"€œ, хотел "€žЕделвайс"€œ, семеен хотел "Балканци"

Прочетено 4694 пъти Последна промяна в Понеделник, 13 Юни 2016 22:06
Начало Обекти по области Габровска област №19 гр. Габрово - Географски център на България - местността „Узана”