Български туристически съюз
Начало Обекти по области Хасковска област №72.гр. Хасково – Монумент „Света Богородица“

Търси в сайта!

№72.гр. Хасково – Монумент „Света Богородица“

Оценете
(10 гласа)
Монумент „Света Богородица“ Монумент „Света Богородица“ гр. Хасково

Описание:


Най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца е издигната с почит, любов и признателност към Божията майка. Монументът е открит през 2003 г. с водосвет от митрополит Арсений. През 2005 г. е вписан в книгата Световните

рекорди на Гинес, а от 2009 г. е и в листата на Стоте национални туристически обекта на България. Автори на статуята са Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив. Изработена е от полимер - бетон и тежи 120 тона. Общата височина на монумента е 32,8 м, а притегателното му излъчване се допълва от изградения вътре в основата му параклис Рождество Богородично. От хълма Ямача, на който се извисява статуята, се разкрива запленяваща панорама на целия град.

Идеята за построяването на Монумент Пресвета Богородица е на кмета на Хасково Георги Иванов и се осъществява изцяло с дарения от хасковската общественост. Символът не е избран случайно – Божията Майка винаги се е считала за покровителка на града. В хилядолетната му история Рождество Богородично се е почитал като един от най-големите празници, а с решение на Общинския съвет 8 септември става и Ден на Хасково.

Прочетено 4621 пъти Последна промяна в Събота, 13 Април 2013 10:41
Начало Обекти по области Хасковска област №72.гр. Хасково – Монумент „Света Богородица“