Български туристически съюз
Начало Обекти по области Хасковска област №72а. гр. Хасково – Средновековна крепост

Търси в сайта!

№72а. гр. Хасково – Средновековна крепост (с.Мезек)

Оценете
(4 гласа)
Средновековна крепост Средновековна крепост гр. Хасково

Описание:


В землището на село Мезек ще откриете и най-добре запазената средновековна крепост в Източните Родопи. Предполага се, че е строена в края на XI и началото, на XII век, по време на управлението на Алексей I Комнин. Ще се удивите колко внушителна е

тази постройка, изградена от ломен камък, споен с хоросан. Тя е изпълнявала функциите на замък и за постоянно пребиваване на войскови части. За защита били издигнати девет кули, пет от които на южната, по-уязвимата страна. За съжаление през 1900-та година от стените й били взети много камъни за строежа на турските казарми в Свиленград. Днес тя е реставрирана и обявена за исторически паметник с национално значение.

А в самото Хасково през 2003 година, на хълма Ямача, беше издигната с почит и любов най-високата в света статуя на Дева Мария с Младенеца, която се превърна в един от символите на града. 14-метровата статуя заедно с високия 17 метра фундамент беше вписана и в книгата на световните рекорди „Гинес", а датата 8 септември обявена за ден на града.

Прочетено 4501 пъти Последна промяна в Събота, 03 Май 2014 22:11
Начало Обекти по области Хасковска област №72а. гр. Хасково – Средновековна крепост