Български туристически съюз
Начало Обекти по области Ямболска област №100. гр. Елхово - Етнографско-археологически музей

Търси в сайта!

№100. гр. Елхово - Етн.-археологически музей

Оценете
(4 гласа)
Етнографско-археологически музей Етнографско-археологически музей гр. Елхово

Описание:


Етнографско-археологически музей Елхово представя своите интересни и уникални експонати в 2 експозиции – етнографска и археологическа, разположени в 2 различни сгради. Оригинална етнографска експозиция представя бита и начина на

живот от кр. ХІХ и нач. ХХ в. , както на местното население, така и на преселниците – българи от Одринска и Беломорска Тракия. 

Разнообразното етнографско наследство на община Елхово и на голяма част от Странджанско – Сакарския край е експонирано тематично : „История”, “Земеделие и животновъдство”, “Транспорт, лов, риболов”, “Традиционни занаяти”, “Жилище и жилищна уредба”, “Облекло и накити”, “Тъкани и шевици”, „Празници и обичаи”, “Художествено народно творчество”.
Богатото археологическо наследство на Елховско е представено в археологическа експозция в самостоятелна изложбена зала. Изложените експонати демонстрират богатата хилядолетна култура на земите по Долна Тунджа, между Странджа и Сакар. Всяка година експозицията се допълва и обогатява с нови уникални находки от съвместните археологически проучвания и разкопки с Археологическа експедиция “Странджа”, с ръководител д-р Даниела Агре от НАИМ – БАН.
Етнографско-археологически музей - Елхово е носител на орден “Кирил и Методий – I степен” и “Почетен герб на община Елхово-златен”

Прочетено 4671 пъти Последна промяна в Петък, 21 Декември 2012 00:22
Начало Обекти по области Ямболска област №100. гр. Елхово - Етнографско-археологически музей