Български туристически съюз
Начало Обекти по области Ловешка област №30.гр. Ловеч – Музей „Васил Левски“

Търси в сайта!

№30.гр. Ловеч – Музей „Васил Левски“

Оценете
(1 глас)
Музей „Васил Левски“ Музей „Васил Левски“ гр. Ловеч

Описание:


Етнографският музеен комплекс в старинния квартал „Вароша" се състои от две къщи. Очарователна е смесицата на стилове - ориенталски и европейски в Драсовата къща: трикраки столчета, ниска масичка, ракла и... кутийка от какао "Милка" от Австрия.

Вголемия салон миндер с шарени черги съжителства с виенски столове, мебели и... руски самовар. Спалня, в която има само един огромен одър, на който са лягали да спят от 7 до 27 души. В Рашовата къща, построена през 1835 година, вече почти всичко е европейско: висока маса и столове, съдове от порцелан, настолни лампи, детско люлеещо се кошче, немски часовници, бюфет, флакон от парфюм "Шанел", пианото, на което е написан химнът "Върви, народе възродени", и лични вещи на този бележит и щедър интелектуалец Ненчо Рашев.

Но най-посещаваното място във Вароша безспорно е музеят „Васил Левски", чиято експозиция била открита през 1954 година, а през 1967 г. е преместена в новопостроена сграда. Дейността на Левски и неговите сподвижници е представена чрез фотографии, скулптури и предмети. Особен интерес предизвиква колекцията от лични вещи на Апостола: ятаган и малка печатничка със седем печата, направени саморъчно от него, по подобие на турските. Изложени са още пушката на Филип Тотю, сабята на Христо Иванов - Големия, револверът на Васил Йонков и вещи на други съратници на Левски. Привличат вниманието макетът на покрития мост на Колю Фичето, портретите на участници в легиона и снимки на учредителите на Българския революционен централен комитет в Букурещ.

Прочетено 4610 пъти Последна промяна в Неделя, 04 Ноември 2012 13:30
Начало Обекти по области Ловешка област №30.гр. Ловеч – Музей „Васил Левски“