Български туристически съюз
Начало Обекти по области Ловешка област №31.гр. Троян – Природонаучен музей - с. Черни Осъм

Търси в сайта!

№31.гр. Троян – Природонаучен музей - с. Черни Осъм

Оценете
(7 гласа)
Природонаучен музей - с. Черни Осъм Природонаучен музей - с. Черни Осъм гр. Троян

Описание:


Село Черни Осъм е разположено на едноименната река в подножието на Троянския Балкан, на 13 км от Троян и 2 км от Троянския манастир. Природонаучният музей е основан през 1956 година от един вдъхновен родолюбец - местния учител по 

биология Илия Илиев, който заедно с учениците си започва да събира и препарира птици и бозайници, характерни за този регион, за да ги използва за онагледяване на своите уроци. Двайсет години по-късно, през 1976 г., изключително богатата сбирка била подредена в специално построена за целта сграда, която от 1992 година е със статут на природонаучен музей. 

Днес в трите зали на музея са показани повече от 700 експоната и човек наистина може да види представители на всички животински видове, обитаващи Средна Стара планина: вълк, кафява мечка, благороден елен, сърна, дива свиня, скален орел - емблемата на Черни Осъм... На втория етаж има диорамни витрини, които чрез фотосите на писателя природозащитник Дочо Нешков пресъздават средата, която обитават тези животински видове. Музеят е едно от местата, посещавани от ученици от цялата страна при техните екскурзии, и експериментална база за часовете по естествени науки.

Прочетено 4165 пъти Последна промяна в Петък, 02 Ноември 2012 16:57
Начало Обекти по области Ловешка област №31.гр. Троян – Природонаучен музей - с. Черни Осъм