Български туристически съюз
Начало Обекти по области Пловдивска област 67а.гр.Хисаря-Археологически музей

Търси в сайта!

67а.гр.Хисаря - Археологически музей

Оценете
(4 гласа)
гр.Хисаря гр.Хисаря Археологически музей

Описание:


Музеят разполага с археологически отдел (с две зали, лапидариум и двор) и постоянна етнографска изложба.Експонатите отразяват материалната и духовна култура в региона на Хисаря от V-IV хил. пр.Хр. до късното средновековие-XIV в. Най-голям

интерес от праисторическия период представляват археологическите находки, открити при разкопки на неолитните селища в Хисаря и с. Черничево-глинени съдове, глинени идоли, каменни брадви, кремъчни ножове, бойни топки. Сред образците на тракийската култура, на която е отделено значително внимание, могат да се видят фрагменти от съдове от вносна гръцка керамика и монетите, сечени на остров Тасос, в градовете Кизик, Енос и Неаполис, които доказват търговските контакти на тракийските племена с древногръцките градове-колонии по Егейското крайбрежие.

Най-голямо място в експозицията заемат предметите, отразяващи римската култура в региона и по-конкретно разцвета на римския град Диоклецианос, локализиран при хисарските минерални извори и важно курортно и лечебно селище през IV-VI.
Към археологическия музей има уредена постоянна етнографска изложба, отразяваща бита, обичаите и поминъка на населението в региона на Хисаря от Възраждането до наши дни.
В музея се предлагат специализирани екскурзоводски беседи на български, английски и руски език. Предлага се и обиколка с екскурзовод до най-атрактивните експонирани паметници на културата в археологическия резерват Хисаря.

РИМСКИ ИМПЕРАТОРСКИ ТЕРМИ (II - III в.)

Намират се в парка „Момина сълза” до водопийния павилион. Посетете този забележителен обект! Влезте в римските терми и докоснете минералната вода в басейните, която циркулира и до ден днешен по оригиналния римски водопровод и канализация.

Информация за работно време и цени за вход можете да получите в археологическия музей или на тел. 0337 62796


РИМСКА ГРОБНИЦА (IV в.)

Гробницата се състои от стълбищен коридор и гробна камера, разположена на 7 м под земята. Експонирана е в оригинал и има много добре запазена красива римска мозайка на пода. 

Прочетено 4921 пъти Последна промяна в Четвъртък, 29 Октомври 2015 16:50
Начало Обекти по области Пловдивска област 67а.гр.Хисаря-Археологически музей