Български туристически съюз
Начало Обекти по области Пловдивска област №44. Карлово-Исторически музей

Търси в сайта!

№44. Карлово-Исторически музей

Оценете
(3 гласа)

Описание:


Историческият музей в гр. Карлово има повече от сто годишна история. Намира се в Историческата зона „Старинно Карлово”– ансамблов паметник на културата, в която са запазени едни от най-стойностните възрождиенски къщи и дворове. 

Сградата, в която се помещава е построена през 1871 г. Тя е един от най-представителните архитектурни паметници в града от епохата на Българското Възраждане. Експозицията е разположена на 800 кв. м площ и проследява историята на Карлово и на част от Карловския регион. Представено е археологическото наследство на Стремската долина от праисторическата, античната и средновековната епохи. Експозицията е представя част от многобройните занаяти, развивали се тук: медникарство, кожарство, златарство и др. Специално място е отделено на най-добре развитите занаяти през епохата на Възраждането – гайтанджийството и розопроизводството. 

Много атрактивни са изложените кукерски костюми, свързани с традиционните за Карловско кукерски игри. Проследено е развитието на просветното дело и книжовната дейност на редица карловски просветители.

С много документи и оригинални оръжия е представено участието на българите от Карловско в национално - освободителното движение през Възраждането и драматичните събития по време на Руско-турската освободителна война през 1877 - 1878 г.

Тук всеки посетител може да се запознае с първите десетилетия от историята на Карлово след Освобождението, както и с делото на карловските дарители братята Евлогий и Христо Георгиеви, Пулиеви, Лазарови и др.
Към музея работят и Етнографска експозиция „Мазакова къща” и експозиция в къщата на Даскал Ботьо Петков (за посещения в нея предварителна заявка в Историческия музей).
Музеят предлага пешеходна разходка в града по туристически маршрути с включени културно-исторически и природни забележителности с екскурзовод.

Прочетено 3690 пъти Последна промяна в Четвъртък, 08 Май 2014 15:02
Начало Обекти по области Пловдивска област №44. Карлово-Исторически музей