Български туристически съюз
Начало Обекти по области Пловдивска област №41.гр. Пловдив – Исторически музей

Търси в сайта!

№41. гр. Пловдив – Исторически музей

Оценете
(4 гласа)
Исторически музей Исторически музей гр. Пловдив

Описание:


На този град названието „Кръстопът на цивилизации" му приляга напълно. През него отколе минават важни пътни артерии, свързващи Изтока със Запада, Черно море с Адриатика и Средиземноморието с Балтика. Живописният Пловдив, по-стар от такива

знаменити средища като Картаген, Константинопол, Атина и Рим, е симбиоза от разнородни влияния, но със своя културна идентичност.

Най-доброто доказателство е архитектурно-историческият резерват "Старият Пловдив", разположен върху трихълмието на древния Три-монциум. Често го наричат музей на открито, но в същото време той е и място, където животът пулсира - една прекрасна симбиоза, изтъкана от археологически музеи и галерии, старинни сгради и религиозни храмове с богата украса, малки дворчета и пълни с хора калдъръмени улички - уютен и в същото време космополитен. Тук може да се проследи цялостното развитие на жилищната архитектура през Възраждането - самобитни къщи, станали причина през 1979 година „Старият Пловдив" да бъде отличен със златен европейски медал за принос в опазването на значими паметници от миналото. Трудно е да се разкаже най-важното за град като Пловдив, но някои неща в никакъв случай не бива да се пропускат.

На първо място това е Историческият музей, чийто четири отдела са разположени в три забележителни сгради. Експозиция "Българско Възраждане" е настанена в къща, принадлежала на богатия търговец и абаджия Димитър Георгиади. Тук могат да се видят документи, вещи и ценности на значими личности, допринесли за църковната и националната ни независимост. Сградата на някогашното Областно събрание е приютила богатите колекции на отдел "Съединение на Княжество България с Източна Румелия 1885 г." На същото място е и отдел „Нова история", в който акцентът пада върху Първото изложение от 1892 година и икономическия и културен подем на града между двете световни войни. В къщата-музей „Христо Г. Данов", в която „българският Гутенберг" живее до смъртта си през 1911 година, е забележителната експозиция "Книгоиздаването в Пловдив и в Пловдивския край през Възраждането".

Прочетено 4974 пъти Последна промяна в Петък, 02 Ноември 2012 18:01
Начало Обекти по области Пловдивска област №41.гр. Пловдив – Исторически музей