Български туристически съюз
Начало Обекти по области Пловдивска област №47. гр. Асеновград - Исторически музей

Търси в сайта!

№47. Асеновград-Исторически музей

Оценете
(1 глас)

Описание:


Исторически музей гр. Асеновград е изключително атрактивен и представя историята на града и региона от 7000 години пр. Хр. до наши дни. Тук могат да се видят уникални артефакти от всички епохи и цивилизации. Сред тях са неолитната керамика от

селищната могила при село Мулдава, халколитната идолна пластика от селищната могила при село Руен, оръдия на труда от бронзовата епоха, богата колекция от оброчни плочки на гръко-римските божества и тракийският херос, колесница от римската епоха, артефакти от Късната Античност. 

Особен интерес представляват великолепните идолни пластики от праисторията и античността (напр. статуя на Богинята-майка и триизмерна фигура на Телесфор). Експозицията показва и богата нумизматична колекция. Музея представя Асеновград и региона като култов и религиозен център, оформен от най-дълбока древност до наши дни.
В експозицията има изключително ценни икони, църковна утвар, старопечатни книги и архиви, разкриващи историята и приноса на Църквата и околните манастири. Ключово място в експозицията заема представянето на Асенова крепост. Показани са колекции кухненска, трапезна и художествена керамика, предмети на култа, накити, оръжия и др., открити в резултат на системните археологически разкопки.

Прочетено 3111 пъти Последна промяна в Сряда, 19 Февруари 2014 13:13
Начало Обекти по области Пловдивска област №47. гр. Асеновград - Исторически музей