Български туристически съюз
Начало Обекти по области Шуменска област № 94.гр. Шумен – ИАР „Шуменска крепост“

Търси в сайта!

№ 94.гр. Шумен – ИАР „Шуменска крепост“

Оценете
(6 гласа)
Историко-археологически резерват „Шуменска крепост“ Историко-археологически резерват „Шуменска крепост“ гр. Шумен

Описание:


Основаният преди 3 200 години град Шумен наистина е люлка на богата духовна и материална култура. Доказва го историко-археологическият резерват "Шуменска крепост", който се намира в парка "Шуменско плато" на 3 км от центъра на града.

В специална експозиция в музея, разположен в непосредствена близост до крепостта, е представена историята на Шумен. Шуменската крепост е много добре запазена и е най-значимият исторически и археологически обект на града. Според изследователите тя е построена на четири платформи в ранната и късна античност, а по-късно в Средновековието е била разширена. До XV век градът е бил именно тук, но след кръстоносния поход на Владислав Варненчик и Янош Хунияди през 1444 година, крепостта била разрушена и Шумен се установил на сегашното си място.

Първите следи от живот в крепостта датират от XII век пр. Хр. Многобройните археологически паметници свидетелстват, че това място е обитавано от траки, римляни, византийци и, разбира се, българи. През ранното и късно Средновековие тя е не само важна твърдина, но и голям стопански и културен център с развити занаяти и търговия. Това се обуславя от средищното й местоположение между Плиска, Велики Преслав и Мадара. Богатите находки, съхранени в експозицията и живописното й разположение привличат всяка година хиляди посетители.

Прочетено 5745 пъти Последна промяна в Вторник, 06 Май 2014 10:02
Начало Обекти по области Шуменска област № 94.гр. Шумен – ИАР „Шуменска крепост“