Български туристически съюз
Начало Обекти по области Силистренска област №51.гр. Силистра – Исторически музей

Търси в сайта!

№51.гр. Силистра – Исторически музей, Меджиди Табия

Оценете
(3 гласа)
Исторически музей Исторически музей гр. Силистра

Описание:


Историческият музей които се помещава в реставрираната крепост на Силистра разполага с фонд от над 60 000 експоната и пази богатства не само с национално, но и със световно значение. През 1976 година с министерско постановление е обявен

Археологически резерват „Дуросторум - Дръстър - Силистра", в чийто граници днес са 90 процента от територията на съвременния град.

В експозициите могат да се видят уникални експонати: римски каменен слънчев часовник, римски спортен шлем-маска с изобразени грифони, гробни находки от благородни метали от различни епохи, колесница -погребение на знатен римски магистрат от края на III век. И още - статуя на римлянка, изработена в Дуросторум, златен пръстен на някой от първите християни, колекции накити от III-IV и XIII-XIV век, печати на български и византийски владетели и висши аристократи, златни накити, монетни колекции и съкровища от IV век преди Христа до XV век след Христа, една от най-големите колекции средновековни кръстове, оригинални оръдия на труда, костюми, кукерски маски от региона и още много други експонати.

Най-известният в нашата страна и в чужбина античен паметник на Дуросторум безспорно е гробницата със стенописите на висш сановник -патриция Аеций, роден тук около 380 година, издигнал се до консул и върховен главнокомандващ, наречен от древните хронисти "последният римлянин".

Прочетено 5244 пъти Последна промяна в Вторник, 07 Юни 2016 11:13
Начало Обекти по области Силистренска област №51.гр. Силистра – Исторически музей