Български туристически съюз
Начало Обекти по области Сливенска област №54.гр. Сливен – Къща-музей „Хаджи Димитър“

Търси в сайта!

№54.гр. Сливен – Къща-музей „Хаджи Димитър“

Оценете
(9 гласа)
Къща-музей „Хаджи Димитър“ Къща-музей „Хаджи Димитър“ гр. Сливен

Описание:


Един от най-хубавите паметници в Сливен е на хаджи Димитър Асенов /Хаджи Димитър/, чието създаване е станало възможно благодарение на щедри дарения от цяла България. Роден е на 10 май 1840 година. Когато е на две години, семейството му се отправя на поклонение в Ерусалим заедно с него. Оттам той се

завръща като хаджия. Вече възмъжал, решава да се посвети на освобождението на своето отечество и се включва няколко пъти в разрастващото се четническо движение. През пролетта на 1868 година, заедно със Стефан Караджа, той сформира своя чета в Румъния, която на 5 юли преминава Дунав с гемия и води няколко сражения с многократно превъзхождащия ги противник. На 9 юли четата е разбита и Стефан Караджа е пленен. Хаджи Димитър повежда останалите 58 души към Балкана. В последното сражение на18 юли 1868 година при връх Бузлуджа войводата е тежко ранен. Трима негови четници го отнасят в Сърнена Средна гора, близо до днешното село Свежен и го поверяват на грижите на местни пастири, но на 10 август 1868 година той почива от раните си. Христо Ботев възпява неговия подвиг в стихотворението „Хаджи Димитър".

Къщата-музей в сливенския квартал „Клуцохор" пресъздава обстановката, в която е израсъл легендарният войвода. Тя е малка, с дървен чардак и носи всички архитектурни белези на ранното Възраждане. Първата сбирка, открита в нея през 1935 година, двайсет години по-късно прераства в сериозна експозиция. В музейния комплекс е включен и ханът на хаджи Никола Асенов с прилежащите селскостопански постройки. Именно там, на втория етаж, могат да се видят родословното дърво на Асенови, оръжие, копие на знамето на четата на Стефан Караджа, възстановена бунтовническа униформа, фотоси, предмети от бита, карти, факсимилета, схеми и книги, но акцентът все пак пада върху героичните подвизи на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.
 

Прочетено 5039 пъти Последна промяна в Сряда, 30 Юли 2014 15:28

Галерия със снимки

Начало Обекти по области Сливенска област №54.гр. Сливен – Къща-музей „Хаджи Димитър“