Български туристически съюз
Начало Обекти по области Сливенска област №56. гр. Котел-Пантеон на Г.С.Раковски и музей на котленските възрожденци

Търси в сайта!

№56. гр. Котел - Пантеон на Г.С.Раковски

Оценете
(9 гласа)
Пантеон на Г.С.Раковски и музей на котленските възрожденци Пантеон на Г.С.Раковски и музей на котленските възрожденци гр. Котел

Описание:


Но на най-голяма почит в този град се радва Пантеонът на Георги Раковски, който е и музей на българските възрожденци, съхранил реликви, ценни за всеки българин.
Първата зала на музея, където се пази сърцето на доктор Петър Берон,

е посветена още на Софроний Врачански, който пръв преписва Паисиевата „История славянобългарска", издава „Неделник" - първата печатна книга на новобългарски език, написва първото автобиографично произведение, както и на неуморния радетел за църковна независимост Неофит Бозвели. Експозициите в останалите зали пазят оригинални творби и документи на доктор Васил Берон, лекар и общественик, на просветителя Атанас Гранитски, на книжовника, преводача и учителя Стефан Изворски, припомнят за делото на капитан Георги Мамарчев, ръководител на Велчовата завера в Търново, проследяват съдбите и делата на още много заслужили котленци.

Централно място е отделено на Съби Стойков Попович, който променя името си на Георги Стойков Раковски - първия идеолог и организатор на националноосвободителното движение в България през XIX век, наричан още „бащата на революцията".
 

Прочетено 4600 пъти Последна промяна в Неделя, 02 Декември 2012 01:56
Начало Обекти по области Сливенска област №56. гр. Котел-Пантеон на Г.С.Раковски и музей на котленските възрожденци