Български туристически съюз
Начало Обекти по области Смолянска област №86.гр. Златоград – Етнографски ареален комплекс

Търси в сайта!

Четвъртък, 06 Септември 2012 00:15

№86.гр. Златоград - Eтногр. ареален комплекс

Оценете
(6 гласа)
Етнографски ареален комплекс Етнографски ареален комплекс гр. Златоград

Описание:


Златоград е разположен в Родопа планина – на предела между нейната централна и източна част. Градът се намира в живописна долина. На около 300 км от столицата ни София и на 70 км от международния курортен център Пампорово

и ски-център Чепеларе.

От самия център на града започва река Върбица, образувана от сливането на Голяма река и Малка река. Непосредствено край него, по билата на южните му ридове, преминава съвременната българо-гръцка граница. Златоград е най-южният български град. Административен център е на едноименна община.

Златоградският етнокултурен ареал е обитаван от хилядолетия. Самият град има многовековна история. За древното начало и историческия развой свидетелстват многобройните археологически обекти и културни паметници, обгърнати от романтичната омая на фолклорните предания и традиции. До днес са съхранени над сто паметника на културата. От възрожденския период е запазен и възстановен най-големият компактен архитектурен резерват в Родопите. Традиционните къщи впечатляват не само със своята белота и кръгли комини, но и със своеобразното съчетание на архитектурните си елементи. 
В традиционната духовна култура на Златоградския ареал е отразена богатата душевност на нейните създатели, като особено се откроява фолкрорът - в цялото му разнообразие.
Етнографският ареален комплекс - Златоград е уникален с динамичния показ на музейната експозиция е демонстрацията на традиционни трудови умения; с прилагания новаторски подход при експонирането на занаятчийските работилници; с разположението му всред квартал от архитектурни паметници на културата, обитавани целогодишно. 

Прочетено 5024 пъти Последна промяна в Понеделник, 26 Август 2013 14:25
Начало Обекти по области Смолянска област №86.гр. Златоград – Етнографски ареален комплекс