Български туристически съюз
Начало Обекти по области Софийска област №79 а.гр. Самоков- Музеен комплекс Цари Мали Град – с. Белчин

Търси в сайта!

№79а. с. Белчин - "Цари Мали Град"

Оценете
(12 гласа)
Крепост "Цари Мали Град" Крепост "Цари Мали Град" с. Белчин

Описание:


Музейният комплекс в село Белчин, известен като „Цари Мали град" също влезе в списъка на 100-те НТО на България. Той е филиал на Историческия музей в Самоков и ще фигурира под 79 в книжката на 100-те НТО - като подобект към него. Музейният комплекс е открит официално през 2009 г. и включва:

средновековната църква „Св.Петка", музейната сграда под нея и крепостта, разположена на хълма над тях.

Средновековната църква е реставрирана изцяло и е обявена за Археологически и Архитектурен паметник на културата с национално значение.В нея се извършва действащо богослужение, като едновременно с това е разположена постоянна експозиция от икони.Църквата е изписана, като в нея е запазен и уникален иконостас.
Музейната сграда е новоизградена реплика на стара Възрожденска къща в Белчин от XIX в. На първия етаж е разгърната археологическа експозиция от находки от крепостта „Цари Мали град" и сбирка от ръкописи и оригинална старопечатна литература. Показани са уникални образци, един от които е требника на Божидар Вучкович от XVI в. На втория етаж е разположена етнографска сбирка от носии, богата колекция от съдове, оригинални тъкани и завивки, детски люлки и действащ разбой, на който може да се тъче.
Античната крепост „Цари Мали град" с църковен ансамбъл и оброк, се проучва от 2007 г. Обявена е за паметник на културата с национално значение. Извън крепостта се намира култовият комплекс. Там е бил оброка и каменния кръст за „Св. Спас" или Възнесение Господне, почитан до 50те години на XX в., една средновековна църква от XV в. и останките на два раннохристиянски храма., а под тях руините на езическо светилище. Едно от уникалните неща на обекта е почти 1700 г. християнски култ на едно място.

Допълнителна информация

 • Входни такси:


  деца, ученици, пенсионери: 0.50 лв.
  възрастни: 1.00 лв.
  беседа: 3.00 лв.

 • Интернет страница:
 • Електронен адрес:
 • facebook страница:
 • Виртуална разходка:
 • Печат: Печатът  се намира на касата пред църквата.
Прочетено 8862 пъти Последна промяна в Събота, 03 Ноември 2012 21:48
Начало Обекти по области Софийска област №79 а.гр. Самоков- Музеен комплекс Цари Мали Град – с. Белчин