Български туристически съюз
Начало Обекти по области Старозагорска област №71.гр. Чирпан – с. Златна ливада – манастир „Св. Атанасий“

Търси в сайта!

№71. с. Златна ливада – манастир „Св. Атанасий“

Оценете
(3 гласа)
манастир „Св. Атанасий“ манастир „Св. Атанасий“ с. Златна ливада

Описание:


Манастирът е основан през 344 г. от Свети Атанасий Велики, патриарх на Александрия. Мястото, където е основан манастирът, е избрано не само защото е близо до стратегическия тогава път Константинопол - Сердика. То се намира в подножието на важна

крепост, чиито останки се виждат и до днес, а също така и до тракийски нимфей.

Според научна експедиция, осъществена на 18 януари 2004 година от акад. д-р Росен Милев, това е първият манастир, основан по българските земи, и най-старият действащ и днес манастир на Европейския континент.

Манастирът е разположен над самото село Златна ливада, на десния бряг на Стара река, сред красива природа и е една от културно-историческите забележителности на България. Уникалността му се допълва и от местните легенди за лековитата вода в неговия кладенец, свързани с основаването и покровителството му от свети Атанасий, както и от постницата в скалите над манастира, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост, молитва и усамотение, през която и днес поклонниците минават за здраве и благоденствие. Манастирът „Свети Атанасий" е построен сред изключително красива природа и предлага прекрасни условия за културен и екотуризъм. Храмовият му празник е на 2 май.

Прочетено 4104 пъти Последна промяна в Събота, 24 Ноември 2012 15:24
Начало Обекти по области Старозагорска област №71.гр. Чирпан – с. Златна ливада – манастир „Св. Атанасий“