Български туристически съюз
Начало Обекти по области Старозагорска област №91.гр. Казанлък – Тракийска гробница

Търси в сайта!

№91.гр. Казанлък – Тракийска гробница

Оценете
(9 гласа)
Тракийска гробница Тракийска гробница гр. Казанлък

Описание:


Големите открития често са плод на случайност. Това е напълно вярно за прочутата тракийска гробница в Казанлък, включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. На 19 април 1944 година войници, които копаели гнездо за зенитно

оръдие в североизточната част на града, попаднали на каменна стена. Разбили я, озовали се в коридор, а после в кръгло сводесто помещение и като разбрали, че са попаднали на нещо необичайно, повикали археолози. Учените намерили в могилния насип керамични и обредни съдове, части от златни украшения, изящна сребърна каничка и огнища със следи от жертвоприношения. Малкото на брой находки подсказват, че гробницата очевидно е била ограбена още в древността, което ни най-малко не намалява нейната изключителна стойност. Тя дължи своята известност най-вече на отлично запазените уникални стенописи в куполното помещение и в коридора. Изобразени са военни сцени и конници с характерното им облекло и въоръжение, но главната композиция представя така нареченото „погребално угощение". Сплетените ръце на владетеля и съпругата му въплъщават идеята за неразделност, а златният венец на неговата глава подсказва, че той е цар, не просто знатен благородник. Паметникът е създаден, когато тракийската държава с център Севтополис-столицата на Севт, е процъфтявала.


Никога не ще научим кой точно е изобразеният владетел, но според професор Божидар Димитров може да се установи поне кога и кой е създал тези шедьоври. „Завоеванията на Александър Велики до 323 година пр. Хр. - пише той в книгата си „24-те чудеса на България" - създават така наречената елинистична общност от териториите на Елада, Тракия, Анадола, Близкия изток. Гръцкото изкуство и технологии се разпространяват в цялата тази елинистична общност, улеснени от свободното движение на хора, идеи, а и стоки в огромните елинистически царства на диадохите /наследници на Александър Велики/ и периферните им територии. Талантлив гръцки художник или тракиец, усвоил "занаята" в гръцко ателие, е изрисувал тези стенописи между 320-280 година пр. Хр. По-късно от последната дата е невъзможно да се появи такъв художник, тъй като Тракия е завладяна от келтите за шест десетилетия. Така и трябва да ценим стенописите на Казанлъшката гробница - като великолепен паметник на елинистическата живопис, от който почти нищо не е останало дори в днешна Гърция."

Вижте обекта в списъка на световното културно наследство на Юнеско.

Прочетено 5381 пъти Последна промяна в Сряда, 30 Юли 2014 13:31
Начало Обекти по области Старозагорска област №91.гр. Казанлък – Тракийска гробница