Български туристически съюз
Начало Обекти по области Варненска област №9. град Варна - Регионален исторически музей

Търси в сайта!

№ 9. град Варна - Рег. исторически музей

Оценете
(10 гласа)
Рег. исторически музей Рег. исторически музей град Варна

Описание:


Заслугата за създаването на Регионалния исторически музей - Варна през далечната 1887 година принадлежи на неуморните пионери на българската археология, братята Карел и Херман Шкорпил. След многобройни митарства, едва през

1993 година, той най-сетне заема цялата сграда на някогашната Девическа гимназия и в 32 зали на площ 2000 кв. метра разгръща част от богатствата, събирани десетилетия.В неговите фондове се пазят повече от 100,000 предмета, открити във Варна, региона и цяла Североизточна България. Не може да се изброи всичко и все пак ето няколко примера: кремъчни сечива, върхове за стрели, антропоморфни и зооморфни фигурки, безчислено количество керамични съдове, изумителните находки от Варненския енеолитен некропол, където количеството открито злато надвишава по брой и тегло всички праисторически съкровища в света от същата епоха, взети заедно, както и намерените скиптри - сигурен белег, че покойниците са били облечени с висша светска или духовна власт. От времето на траките - бронзови украси и оръжия от желязо, накити от сребро и злато, керамика. От Одесос през елинистическата епоха - красиви златни накити, дървени саркофази, украсени с теракотени фигури, бронзови и стъклени съдове, бронзови, сребърни и златни монети. От римския период - изящни съдове от стъкло и керамика, архитектурни украси, бронзови и мраморни статуи. И още -керамика от времето на Първото и Второто българско царство, великолепни образци на средновековното златарство и забележителни керамични произведения. 

Началото на Военноморския музей, днес един от символите на Варна, е поставено през 1885 година от руски офицери на българска служба. За да помогне за създаването на Морския музей, както го наричали първоначапно, се включва отново Карел Шкорпил и така била създадена първата експозиция в две стаи на споменатата вече Девическа гимназия. През 1956 година той е преместен на сегашното си място - в красивата сграда, построена през 1890 година за резиденция на италианския консул Асарето.

Прочетено 5727 пъти Последна промяна в Неделя, 25 Май 2014 22:29
Начало Обекти по области Варненска област №9. град Варна - Регионален исторически музей