Български туристически съюз
Начало Обекти по области Видинска област №13. град Видин - Исторически музей

Търси в сайта!

№13. град Видин - Исторически музей

Оценете
(6 гласа)
Исторически музей Исторически музей град Видин

Описание:


Историческият музей е един от най-старите научни и културни институти във Видин, важен общественозначим център за съхранение, научна обработка и популяризиране на културно-историческите ценности.

Началото на музейното дело във Видинския край датира от 1910 г., когато е създадено Археологическо дружество и е уредена първата музейна сбирка. След войните от средата на 20-те години на ХХ век археологическото дружество “Бонония” активизира събирателската си дейност и под ръководството на учителя Васил Атанасов урежда експозиция предимно от нумизматични материали и български шевици в сградата на старата турска поща.
Мястото на Видинския музей в националната музейна мрежа е утвърдено с успехите му в изграждането на музейните експозиции, структурирането на отделите и постиженията в научноизследователската област.
Библиотечният фонд на музея, наброяващ над 4600 тома, обслужва както музейните специалисти, така и много учреждения, граждани, студенти и ученици.
За музейните фондове, съхраняващи над 63 хиляди експоната, се грижат квалифицирани музейни специалисти - историци и филолози.

Прочетено 4329 пъти Последна промяна в Вторник, 19 Март 2013 10:56
Начало Обекти по области Видинска област №13. град Видин - Исторически музей