Български туристически съюз
Начало Обекти по области Видинска област №15. град Белоградчик - Исторически музей

Търси в сайта!

№15. град Белоградчик - Исторически музей

Оценете
(2 гласа)
Исторически музей Исторически музей град Белоградчик

Описание:


Едва ли има друг български град, обвеян от толкова легенди, като Белоградчик. В него трябва да се видят непременно две неща: забележителният исторически музей и феерията от фантастични скални образувания, които обхващат район дълъг 30

и широк 15 километра. Както е известно, те бяха номинирани за едно от новите седем природни чудеса. 

Историческият музей се помещава в Пановата къща - архитектурно бижу от Възраждането. Той запознава посетителите най-вече със социално-икономическото развитие на града и региона през 18-19 век. Изложените експонати, както и двете графики на австро-унгарския пътешественик Феликс Каниц, дават добра представа как са изглеждали те някога, както и кои са били основните поминъци и занаяти. Вниманието привлича и богатата колекция от икони, рисувани от майстори от Трявна и Дебърско. Разбира се, Пановата къща пази и спомена за въстанието от 1850 година в Северозападна България, от Руско-турската война - обсадата на Белоградчик, както и от Сръбско-българския конфликт през 1885-а. Алапидариумът в двора ни връща в епохата на Древния Рим.

Не по-малко интересна е експозицията от отдел „Природа" на музея. На малка площ могат да се видят едни от най-атрактивните представители на живата и нежива природа в този регион - от минали геоложки времена до наши дни.

Прочетено 3501 пъти Последна промяна в Неделя, 28 Октомври 2012 17:07
Начало Обекти по области Видинска област №15. град Белоградчик - Исторически музей