Български туристически съюз
Начало Новини И в Ирландия знаят за националното движение „Опознай България – 100 НТО”

Търси в сайта!

И в Ирландия знаят за националното движение „Опознай България – 100 НТО”
Написано от Administrator    Понеделник, 27 Юни 2016    ПДФ Печат Е-мейл
Шрифт:

Учениците от Българското училище „Азбука” в Дъблин, Република Ирландия и Българското училище „Иван Вазов” в гр. Арма в Северна Ирландия, заедно с родители, учители и приятели, отпразнуваха 24 май – Денят на българската просвета и култура и на сляванската писменост,

 

 а на 28 май и 18 юни приключиха учебната година. Тези две неделни училища са единствените български школа на острова. Освен, че бяха поздравени от изпълнителният секретар на БТС Венцислав Удев, в последният учебен ден на децата бе показано видео за националното движение
„ Опознай България - 100 национални туристически обекта”. Те получиха и подаръци – книжка, карта и пътеводител на движението „100-те НТО”, както и предоставеният от Министерство на туризма албум за България.
За да се случи всичко това заслугата е на инициатора на тези прояви Венцислав Велков, който е член на БТС повече от десет години.”Моята идея всъщност представляваше желанието ми по повод честването на 120 години от организираният туризъм в България през 2015 година и предстоящото отбелязване на 50-години от създаването на движението "Опознай България 100- НТО" повече хора да бъдат информирани за това събитие, да се обърне внимание на Българския туристически съюз като организация с многогодишна история, заемаща полагащото й се лидерско място сред другите сходни организации – споделя В. Велков. – Изключително съм благодарен, че идеята ми да популяризирам БТС и националното движение получи силна и бърза подкрепа от изпълнителният секретар на Сдружението Венцислав Удев, от българския посланик в Ирландия и Българския образователен и културен център, както и от много родители, семейството ми и приятели. На последното тържество в гр. Арма приех изключителните благодарности на човек носител на златна значка от края на 70-те години, който беше много доволен да получи отново книжка, карта и пътеводител и да започне да обикаля България.
Туризмът заема задължително място в свободното ми време, защото е основнят ми източник на сила, за да се заредя с позитивизъм и за да успявам да боря всекидневния стрес. За мен това е най-съвършенният начин на здраво интелектуално развитие. Обиколил съм цяла Европа. Последните ми увлечения са свързани с религиозен туризъм. Тази година пеша извървях 132 км за четири дни по "Пътя на свети Патрик" в Северна Ирландия, а миналата изминах и няколко стотин километра по "Пътя на свети Яков" познат като Compostela в Испания. Изключителен приоритет за мен обаче остава движението "Опознай България - 100 НТО", защото освен, че го чувствам като свое /така подържам родолюбието в себе си/ имах и уникалната възможност и подкрепа да го предам на на нашите деца и учители тук в Ирландия, които в зависимост от тяхното желание, да предадат посланието по нататък.”
Па време на лятната си ваканция децата от двете ирландски училища, които ще се върнат в България, биха могли да обикалят с родителите си 100-те национални обекта. Това със сигурност е много подходящо време и едните, и другите да научат повече за нейната история, култура и природа.

 

Последна промяна ( Понеделник, 27 Юни 2016 )
 

Добави коментар

Моля използвайте системата за коментар само, за да оставяте мнение. Задавайте своите въпроси във форума или на посочените координати за контакт!


Защитен код
Обнови